Høstens trender
Høsten er her igjen med lune, gode farger og kalde morgener. Trendene avspeiler dette.
Dette er årstiden vi pakker oss inn i varm strikk og gode boots som tåler litt.
Høstens trender for dame
Til dame ser vi også en tydelig 70-tallsinspirasjon. Ruter og vide bukser, lekre boots og skoletter, gjerne med krokodillemønster er hot. VI kommer ikke utenom varme skjerf og gode, tykke strikkegensere, vi liker det varmt og komfortabelt nå om høsten. Men tenk detaljer her også, rød neglelakk og matchende klokke gjør et avslappet hverdagsantrekk straks mer spennende.
Høstens trender for herre
Til herre ser vi en del skjorter med trykk, tydelig inspirert av 70-tallet. Det samme gjør vi både i materialer og farger. Brunt skinn, kordfløyel og rust er i vinden igjen, og gjør ellers svarte og blåe antrekk straks mer spennende. Det trenger ikke å være mye, en kul skjorte og et brunt belte. Tenk bare hvor lite som skal til, noen kule detaljer og antrekket er løftet flere hakk.
Middelhavsgryte med lam
Kombinasjonen lammekjøtt, grønnsaker, urter og vin kan ikke bli feil. Vi har laget gryten i en ildfast form, men er du den heldige eier av en vid jerngryte er det perfekt. Å bake gryten i ovnen er genialt – den passer seg selv og frigjør plass på komfyren.
Ingredienser
6 porsjoner.
- 1,5 kg fårikålkjøtt eller lammebog i skiver
- 150 g bacon
- 2 ss olje
- 2 stk rødløk
- 1 stk fennikel
- 1 stk aubergine
- 400 g små potet
- 8 stk aromasopp eller sjampinjong
- 2 boks hermetiske tomater , gjerne cherrytomater
- 4 båt hvitløk
- 2 dl rødvin
- 1 ss sukker
- 2 dl sorte oliven
- 2 dl kapers med stilk
- 4 ss hakket bladpersille
- 4 ss hakket frisk basilikum
Slik gjør du
- Kutt bacon og lammekjøtt i store biter.
- Kutt rødløk og fennikel i grove båter og aubergine i ca 1 cm tykke skiver. Del poteter og sopp i to om nødvendig. Finhakk hvitløk.
- Varm litt av oljen i en stor stekepanne og brun kjøtt og bacon i 2-3 minutter. Krydre med litt salt og pepper. Legg det over på et fat.
- Varm resten av oljen i stekepanna og brun grønnsaker i omganger. Krydre med litt salt og pepper. Ha grønnsaker og kjøtt over i en vid gryte og tilsett hvitløk, hermetiske tomater, rødvin og sukker.
- Sett på lokk og sett gryten litt lavt i stekeovnen på 125-175 ℃ i ca 1 1/2 - 2 timer.
- Fjern lokket den siste halvtimen og fordel oliven og kapers på toppen.
- Dryss over friske hakkede urter rett før servering.
Server gjerne med ferskt brød.
Tips!
Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får istedet for lam. Beregn i så fall lengre koketid. Fårekjøtt trenger ca. 3 timers koketid.
Tips fra Vinmonopolet
Lammekjøtt er smaksrikt og trenger drikke med god fylde og stor smaksintensitet.
Gode viner til lam skal ha noe mer enn bare fersk frukt. Helst aromaer av krydder og urter. Vellagret Bordeaux eller Rioja Gran Reserva er to klassiske valg. Utviklede viner på druen fra Cabernet Sauvignon fra Beekadalen i Libanon kan også være en spennende match til denne retten.
Utvalget er stort, men butikksjef Tommy og hans team har god kompetanse til å gi deg de beste vintips til maten.
Visste du at Vinmonopolet Senter Syd nå har åpent til kl 16:00 på lørdager?