Se stylistens beste tips til bryllupsbordet

Bordsetting med grønn dekorasjon
Person dekker bord med tallerken og grønne stilker
Bestikk og glass i fugleperspektiv på ferdig dekket bord. Foto til artikkel om stylistens tips til bryllupsbordet.
Slik skal en korrekt borddekking se ut.

Borddekking til bryllup er en kunst, men med litt hjelp er det faktisk noe alle kan klare. Vi har fått Bryllupsplanleggeren til å dele litt inspirasjon og tips.

– Så lenge du synes det er gøy og har nok tid, kan du fint klare borddekkingen selv, bekrefter bryllupsarrangør Cathrine Aase Walberg, som etter ti år i bryllupsbransjen har mye erfaring med å dekke til fest.

Walberg står bak podkasten «Bryllupsplanleggeren» – hvor hun tar oss med backstage i jobben som bryllupsplanlegger i inn- og utland, og snakker med kjente personer om deres store dag.

– Mange får en stressende tid før bryllupet, for det er mye som skal på plass. Derfor er mitt beste tips å være ute i god tid – også når det kommer til dekking av bord, fastslår hun.

– Ikke bli stående å dekke bord til klokka tre på natta.

Hvordan dekke bord

– Alt som kan gjøres i forkant av den store dagen, bør gjøres i forkant. Du vil helst ikke bli stående over bordene til klokken tre natta før bryllupet, når du sannsynligvis har mye annet å tenke på.

Nettopp derfor anbefaler Walberg at du ber om hjelp til selve dekkejobben. Ikke minst bør du sørge for at noen kan hjelpe deg med det som kan virke som en enkel oppgave: Å brette servietter.

– Selv om du velger en enkel måte å gjøre det på, tar det tid å brette til alle gjestene. Dette er en typisk oppgave som blir nedprioritert frem til i siste liten. For at ingen skal bli stående til langt på natt, bør du delegere bort oppgaven i god tid til noen som vil hjelpe til.

Før du bestemmer deg for hvordan du løser borddekkingen, bør du sjekke hva som er mulig der festen skal være.

– På en restaurant vil de for eksempel i de fleste tilfeller brette for deg, men det er alltid lurt å vite 100 prosent sikkert hva du må planlegge for.

Enkle regler for borddekking

La oss kjapt gå gjennom de tradisjonelle reglene for når du dekker et bord:

  • Gaffelen til venstre og kniven til høyre for tallerkenen. Dessertskjeen over.
  • Det er vanlig med tre glass: Vannglass, hvitvinsglass og rødvinsglass.
  • Er det flere retter, skal bestikket følge rekkefølgen på rettene, og du begynner med bestikket som ligger lengst vekk fra tallerkenen.

Dette kalles en kuvert, forklarer Walberg. Den skal inneholde alt gjestene dine trenger for å innta festmåltidet som kommer på bordet.

Nærbilde av bestikk
Dekket bord med navn på hver plass med Amy i fokus
Blomsterbukett i vase med lys i bakgrunnen
Hvete som står i vaser

Men hva som ligger på bordet vil også komme an på måltidet som serveres. Serverer dere for eksempel buffé, trenger kanskje ikke bestikket å ligge på bordet en gang.

– Og dersom menyen er en treretters, trenger du ikke dekke på med tallerken. Mange velger derfor å bruke en dekketallerken. Det er også vanlig å legge til en liten tallerken med en smørkniv til hver, hvis brød hører til måltidet, forklarer bryllupsarrangøren.

La serviettene stjele showet

Servietter er som nevnt en viktig del av oppdekkingen, og det er ingen grunn til å holde tilbake på verken farger eller fasong.

Hvis du ikke bruker dekketallerken kan du gjøre litt mer ut av servietten, og bruke denne som dekor mellom bestikket. Det finnes mange videoer på nettet du kan lære teknikker fra.

– Noen liker det selvfølgelig tradisjonelt med hvite duker og hvite servietter, men vi ser stadig at flere velger kreative fargevalg og andre typer stoffer enn før, sier Walberg.

Hun forteller at spesielt lin er et stoff hun ser mye av i servietter om dagen.

– Den rustikke stilen er populær, og linservietter passer perfekt til det. Det er for eksempel veldig fint å lage en vifte som du knyter et bånd eller en tråd rundt. Det gjør ingenting om viften ikke blir perfekt, for det skal se litt tilfeldig ut, forteller Walberg.

La det blomstre

Blomster hører ethvert bryllup til. Mulighetene er mange, og bryllupsplanleggeren har mange gode tips til hvordan du får det til helt selv.

– I gamle dager hadde man en stor blomsteroppsats på hvert bord. Nå ser vi at folk heller bruker flere elementer når de pynter, sier Walberg.

For eksempel kan du legge en girlander av grønne kvister på midten av bordet, og pynte med små sylinderformede vaser i denne. Fyll vasene med blomster og lys.

– Det blir også mer og mer populært med sterke farger. Og det er veldig dekorativt med store, litt løsere buketter med blomster, strå og planter i friske farger, sier Walberg.

Hun forteller at det den siste tiden er mange som bruker høye oppsatser, og dekorerer over hodet på dem som sitter rundt bordet. Har du et lokale med mye takhøyde kan du også henge pynten fra taket.

– Det er kjempelekkert å henge dekor fra taket og over bordene. Det kan være store seil, lyslenker rundt bjelkene, lysestaker eller blomstervaser, sier hun. En annen trend er å bruke grønne planter, for eksempel urter, potteplanter, palmeblader eller bregner.

– Vi ser også mye pampas. Det er dekorativt og veldig holdbart!

Med andre ord er det meste lov når det kommer til blomster og planter, og husk at roser eller peoner aldri går av moten.

Vær gjest i egen fest

Midt i alle forberedelsene til bryllup er det lett å glemme hva dagen handler om: nemlig dere! I stedet for å prøve å ligne et bryllup på Pinterest, kan dere heller kose dere med å bake inn personlige historier i dekoren.

– Alt blir morsommere når det er personlig. I stedet for bordnummer, kan dere for eksempel kalle opp bordene etter byer dere har besøkt. Lag små cellofan-poser med favorittsjokoladen deres til gjestene, eller bruk skjell fra en strand dere har besøkt til å skrive navnene til gjestene på i stedet for bordkort.

Viktigst av alt er at all jobben er gjort i forkant, slik at dere kan kose dere på selve dagen.

– Husk at dere skal være gjester i egen fest!