Skikk og bruk på 17. mai

Jente i drakt feirer med to norgesflagg på 17. mai

Tradisjon tro, er det noen regler tilknyttet Norges nasjonaldag som vi bør følge. Sjekk om du kan normene for skikk og bruk på 17. mai.

Visste du for eksempel at du skal bære sløyfen på en bestemt side? Det er heller ikke helt fritt frem når det kommer til dagens skovalg og antrekk. Se hvilke «17. mai-regler» som gjelder!

Flaggreglene på 17. mai

17. mai er Norges nasjonaldag. Hvert år feirer vi at vi fikk vår egen grunnlov som ble undertegnet på Eidsvoll den 17. mai 1814.

Grunnlovsdagen er en offisiell flaggdag. Det betyr at hvis du har flaggfeste på terrassen eller flaggstang i hagen, må denne tas i bruk. Hovedregelen er at flagget skal heises ved soloppgang, og fires ved solnedgang.

Når det gjelder håndholdte flagg, trenger du ikke følge med på klokken. Men det er viktig å vite at flagget vårt skal behandles med respekt og aldri berøre bakken. Dette er en relativt lett regel å overholde, med mindre man er et lite barn som går i et langt barnetog og som gjerne blir litt sliten i «vifte-armen».

Visste du at det er et krav at flagget skal være rent, ikke synlig slitt og i riktige farger og proporsjoner? Dersom flaggets sterke farger har falmet, bør du bytte det ut. Har du fått flekker på, bør du vaske og stryke flagget slik at det er klart til bruk.

Ta gjerne en sjekk av de flaggene du har liggende hjemme i god tid før grunnlovsdagen. Dersom det viser seg at du har et flagg som trenger utskiftning, kan du etter reglen ikke bare kaste det i søpla.

Å gjøre dette regnes som respektløst overfor flagget. Du har i realiteten følgende alternativ: Du kan enten fjerne flagget fra stangen og respektfullt brenne flagget, eller så kan du klippe flagget i biter før det kan kastes.

Mennesker står utenfor slottet med norske flagg på 17.mai, med fokus på jente med brunt hår med flette

Antrekk

På nasjonaldagen skal du kle deg formelt. Dersom du ikke skal ha på deg bunad, bør du velge et pent festantrekk, men unngå korte kjoler og for mye hud. Som nevnt er det mye respekt knyttet til denne dagen.

Når det kommer til valg av skotøy, bør du velge pensko. Husk samtidig at dagen er lang og ofte innebærer mye aktivitet. For din egen del bør du velge et behagelig skopar, men husk likevel at joggesko ikke er tillatt.

Se tips til antrekk på 17. mai!

Sløyfe

Vet du egentlig hvilken side du skal feste sløyfa på? Ja, for det er nemlig ikke helt vilkårlig. Regelen er at man skal plassere sløyfen på venstre side. Har du på dress, skal sløyfen plasseres rett over lommen på hjertesiden.

En annen ting som er verdt å merke seg – og som mange tilsynelatende ikke vet – er at bunad og 17. mai-sløyfe ikke skal brukes sammen. Du skal altså kun ha på sløyfe dersom du ikke har på deg bunad.

Folkeskikk

Selv om vi nordmenn har en mer reservert tilnærming til fremmede vi møter på gata, er denne dagen et stort unntak. På nasjonaldagen er det helt vanlig å hilse både kjente og ukjente med et smilende «Gratulerer med dagen!»

Visste du dette om 17. mai?

  • 17. mai er en høytidsdag og ikke en helligdag i Norge.
  • Selv om Norges Grunnlov ble datert og undertegnet på Eidsvoll i 1814, ble ikke dagen offisielt innstiftet som Norges nasjonaldag før i 1836.
  • Det er obligatorisk å spise minst 3 is og 5 pølser i løpet av dagen. Nei da! Det er ingen offisiell regel, men både is og pølser følger høytidsdagen med.